I dag finns det väldigt många förare ute på vägarna och för att man ska få köra är körkort ett krav. Men hur tar man egentligen körkort, och vad händer om man har svårt att läsa allt man behöver kunna?
Uppkörning och teoriprov
För att man ska få ett körkort måste man gå igenom att teoriprov samt en uppkörning. Uppkörningen gör man tillsammans med en av Trafikverkets inspektörer och man måste göra den i en bil med dubbelkommando. Uppkörningen är det sista steget innan man får sitt körkort. Innan uppkörningen ska man ha lärt sig hantera bilen, och man ska kunna teori. Just teorin ska också sitta. Man måste nämligen få godkänt på ett stort teoriprov innan man får köra upp.
Övningskörning
För att lära sig hantera bilen måste man såklart övningsköra. Man kan antingen övningsköra på en körskola i en bil med dubbelkommando, eller privat i en vanlig bil. För att övningsköra måste man ha ett körkortstillstånd och det gäller oavsett om man går på körskola eller inte. Ska man övningsköra hemma måste man också gå en handledarkurs tillsammans med den man ska övningsköra med.
Prövotid
När man väl fått sitt körkort har man en prövotid. Den tiden är två år lång, och om man begår någon förseelse i trafiken under prövotiden blir man i regel av med körkortet och så får man ta om det igen. Många gånger döms man också lite extra hårt just under prövotiden. När man har en prövotid får man inte heller övningsköra med andra som vill ta körkort. På baksidan av ditt körkort kan du se hur lång tid det är kvar på prövotiden. Du behöver inte skaffa ett nytt körkort när prövotiden går ut.
Gå på körskola
Att gå på en körskola kan vara väldigt bra. Man kan både få hjälp med teori och med uppkörning. Det kan också vara klokt att få lite tips kring när man är redo för uppkörning och teoriprov. Med körskolan får man också gå risk 1 och risk 2, vilka båda är obligatoriska för att man sedan ska få gå vidare med teoriprov och uppkörning.
Om man har svårt att läsa
Många avstår att ta körkort på grund av att de har svårt att läsa, och ja, det är en hel del teori man måste ha koll på. Men det finns faktiskt möjlighet att lyssna på teorin. De flesta körkortsböckerna finns inlästa, och det kan också vara en stor fördel att ta teorilektioner på körskolan. Även under teoriprovet kan man få frågorna uppläsa för sig om man har svårt att läsa dem. Man kan inte få hjälp, men ibland hjälper det att höra ett ord om man inte vet hur det ska uttalas. Kanske förstår man inte alls vad som står innan man faktiskt hör texten.